Ekselans Topluluğu "Global Kontekste Asya ve Avrupa" İnisiyatifi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ekselans Topluluğu
„Global Kontekste Asya ve Avrupa“ İnisiatifi
Harita
KuruluşEkim 2007
RektörProf. Dr. Madeleine Herren-Oesch, Prof. Dr. Axel Michaels, Prof. Dr. Rudolf G. Wagner
KonumHeidelberg, Almanya
YerleşkeKarl Jaspers Centre for Advanced Transcultural Studies
Web sitesiwww.asia-europe.uni-heidelberg.de

Ekselans Topluluğu "Global kontekste Asya ve Avrupa" (Cluster of Excellence "Asia and Europe in a Global Context") inisiatifi Heidelberg Üniversitesinde sosyal ve beşeri bilimler alanında yaklaşık 200 kadar araştırmacıyı çatısı altında toplayan disiplinlerarası ortak bir oluşumdur.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekselans Topluluğu Global kontekste Asya ve Avrupa, kültürel alış veriş süreçlerinde değişken asimetriler Almanya’da Alman merkez ve federal yönetimler tarafından "Ekselans" inisiyatifinin bir parçası olarak ekim 2007 yılında başlatılmıştır.[1] Yaklaşık 200 araştırmacı Asya ile Avrupa arasındaki ve aynı zamanda Asya’nın kendi içindeki karşılıklı kültürel alış veriş süreçlerini ve karşıklı etkileşim dinamiklerini araştırmaktadırlar. Özellikle kültürel, sosyal ve politik akımlara yoğunlaşırken statik olmayan asimetrilere vurgu yapılıp bunların alılanması esnasında ortaya çıkan dinamikler analize edilmektedir.

Topluluğun amacı kültür araştırmalarında özellikle kültürler arası etkileşimin dirimsel önemini göz önüne alan kurumsal yapılar oluşturmanın yanında bilim dünyasına yeni bir yaklaşım geliştirmektir. Ekselans Topluluğu Asya ve Avrupa çerçevesinde medya, objeler veya insanlar üzerine yapılan örnek olay incelemeleri (case study) aracılığıyla gerek tarihte ve gerekse aktüel olmakta olan kültürel etkileşim süreçlerinin konseplerini, kurumlarını ve pratiklerinin dinamiklerini araştırmaktadır.[2]

Topluluk Almanya’da Heidelberg Üniversitesinde Karl Jaspers Centre for Advanced Transcultural Studies adı altında yer alıp ayrıca Hindistan Yeni Delhi’de bir şubesi bulunmaktadır. Ekselans Topluluğu Madeleine Herren-Oesch (Modern Tarih), Axel Michaels (Klasik Hindoloji) ve Rudolf G. Wagner (Sinoloji)’dan oluşan yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir.[3]

Araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluluk içerisinde bulunan 70'ten fazla araştırma projesi dört olmak üzere "Governance & Administration," "Public Spheres", "Health & Environment" ve "Historicities & Heritage" ana dalları şeklinde organize edilmiştir. Budistlik araştırmaları, kültürel ekonomik tarih, global sanat tarihi, entelektüel tarih ve görsel ve medya antropojisi alanlarında 5 yeni profesörlükle bu alanlardaki uzmanlığın önü açılarak transkültürel yaklaşımının derinleştirilmesi öngörülmüştür.[4]

"Heidelberg Research Architecture" (Heidelberg araştırma mimarisi) transkültürel etkileşimin ve ilişkilerin izlerini sürme ve bunları analize etmede yardımcı olması için metadata çerçeveleri sunmaktadır.[5]

Araştırmaların sonuçları internasyonal dergiler ve kitap serilerinde yayınlanmaktadır. Transkültürel perspektifle yapılmış olan araştırmaların yayınlanabileceği bir platform oluşturması açısından Ekselans Topluluğu "Transcultural Research: Heidelberg Studies on Asia and Europe in a Global Context"[6] başlığı altında diğeri ise "Heidelberg Transcultural Studies" olmak üzere iki kitap serisi başlatmış bulunmaktadır. Aynı zamanda elektronik süreli yayın olan "Transcultural Studies" yayına başlamıştır.[7] Tüm Ekselans topluluğu kitap ve dergi serileri hakem denetimli olarak yayınlanmaktadır.

Öğretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekselans Topluluğu öğrenciler için Heidelberg Üniversitesinde transkültürel araştırmalar alanında yüksek lisans programı açmış bulunmaktadır. Şimdiye kadar kurumşallaşmış, yerleşik disiplinlerden kazanılmıs dil, tarih ve kültür bu program içerisinde transkültürel ve disiplinlerarası bir yaklaşımla kombine edilmektedir. Ders dili ingilizcedir.[8]

Ekselans Topluluğu’nun transkültürel araştırmalar lisansüstü programı, bütünlüklü doktora programı sunar.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Proje detaylari EXC 270" (ingilizce). (German Research Foundation) Alman Arastirma Vakfi. 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  2. ^ "Hakkımızda". Ekselans Topluluğu "Global kontekste Asya ve Avrupa" (ingilizce). 21 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  3. ^ "Yönetim kurulu". Ekselans Topluluğu "Global kontekste Asya ve Avrupa" (ingilizce). 27 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  4. ^ "Araştırma". Ekselans Topluluğu "Global kontekste Asya ve Avrupa" (ingilizce). 26 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  5. ^ "Heidelberg Araştırma Mimarisi". Ekselans Topluluğu "Global kontekte Asia ve Avrupa" (ingilizce). 3 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  6. ^ "Transkültürel araştırmalar - global kontekste Asia ve Avrupa Heidelberg Araştırmaları" (ingilizce). Springer Science + Business Media. 23 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  7. ^ "Transkültürel Araştırmalar" ağırlıklı elektronik dergi (ingilizce). Heidelberg Üniversitesi. 2010-12-14 6 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  8. ^ "Transkültürel çalışmalarda genç araştırmacılara destek" (ingilizce). Heidelberg Üniversitesi. 2010-12-20 6 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.
  9. ^ "2012’de Almanya’da milletlerarası programlar" (ingilizce). Alman Akademik Değişim Servisi (German Academic Exchange Service) 26 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bkz. 2012-10-23.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]